1_3_új magyarab levelek 2022 02 15

Kedves Enver sejk!

1_Polgárháborús hangulatkeltés és a vérszegény valóság

Magyarisztán látszólag csendes, de van olyan mezőváros, ahol már – legalább is lélekben – hordozzák a véres kardot. Az ellenfelek mutogatják a foguk fehérjét, és lámpavas helyett mindenféle színmagyar ötlettel bombázzák egymás tudatát, hogy kit milyen módon iktatnának ki az élők sorából. A bennszülöttek nem szeretik egymást és a kölcsönös sárdobálási akcióikat csak a pillanatnyi érdekek mentén szerveződő kapcsolataik írják felül. Ha ma innen esik le valamicske, vagy onnan lehet elkezelni valamit – ezt korrupciónak becézik – akkor szent a béka, ahogy a szójátékuk tartja, azaz a béke. A kígyót-békát mondani a másikra fortyog a magyarisztáni néplélek bugyraiban, és a mondás, hogy a „másik kertje mindig zöldebb” a „sárga irigység” előszobája.

1 ambrozfalva_level_2022 02 15_FOLYT 1 ambrozfalva_melleklet 1 ambrozfalva_level_2022 02 15_FOLYT 1 ambrozfalva_level_2022 02 15_FOLYT 1 ambrozfalva_melleklet 1 ambrozfalva_melleklet

2_Hivatalnokság

Az rokoni kapcsolatok uszályán tenyésztett önszaporító magyarisztáni bürokrácia, ami abból áll, hogy sok munkanélküli és munkát kerülő személy télen meleg, nyáron hűtött irodában pihen. Ha fele annyian lennének az is sok lenne belőlük, de a kormány nem tétlen és még szaporítja is a számukat. Ez a kormány vagy az a kormány, a magyarisztáni hivatalnokok sereg mindig harcra kész, ha semmittevésről, kávészünetekről, besúgásról, egymás hátba szúrásáról és egyéb megélhetési technikákról van szó.

Egy hétköznapi példát emlegetnék fel. Magyarisztánban egy munkában, amit egy kishivatalnok elvégezhetne, mi tagadás, ott legalább egy doktori és egyéb hangzatos címmel megkínált személy tologatja a papírt. Ha kell hónapokig. Vagy tovább. Ameddig csak húzhatja a paragrafusok mögé bújva. Nem ad választ, nem küld vissza jelentéktelen összeget, még ha az a tisztes polgárnak jár, akkor sem.

2 cegbirosag_2022 02 13_FOLYT 2 cegbirosag_2022 02 13_FOLYT  2 cegbirosag_level 2 cegbirosag_level 2 cegbirosag_valasz_FOLYT 2 cegbirosag_valasz2_FOLYT

3_Az adás-vevésről

Magyarisztánban a zsíros üzleteket nem a bazárban kötik, hanem az állam közelében sertepertélő megbízható elvtársak és vérszerinti leszármazottaik fölözik le. Véletlenek nincsenek, mellébeszélés és meglepetés sincs, mert a retye-rutyának szent. Olyan, mint a bogrács, amibe a szent fazekak is belekanalaznak.

Kedves Enver sejk! Messze mentem, elkalandoztak a gondolataim és te nem tudhatod, hogy a szent fazék az jelenti, hogy egy némber és semmi köze a szenthez és a fazékhoz. Ez az asszonyállat többnyire rút, szemét forgató, álnok kispolgári szipirtyó, akit a hasonszőrű barátnői a háta mögött csak egy nagy ká-nak hívnak – de erről a k-ügyről még bővebben –, akit legszívesebben megfojtanának egy kanál közhelyben, akarom mondani csapvízben.

De visszatérek a seftesekhez, akik többnyire jó húsban lévő emberek, és bokacsattogtatva táncolják körbe az aranyborjút jelentő államot. Nekik is saját irodájuk van, mindenféle elnök-főtitkárral, elnök-püspökkel vagy elnök-vezérigazgatóval. A magyarisztániak a szóvirágok és ötletek gyártásában kifogyhatatlanok.  Itt folytatom.

3 mkik_level_FOLYT 3 mkik_level_FOLYT 3 mkik_melleklet

Üdvözlettel:

Musztafa